17 mars 2009

Fakta

Vilka olika typer av mobbning finns?
  • Psykisk mobbning: Utfrysning och subtila metoder som miner, gester, ignorering, undvikande, suckar och blickar.
  • Verbal mobbning: Glåpord, skvaller, rykten, förtal och överdrifter.
  • Fysisk mobbning: Tafsningar, slag, sparkar, knuffar, sabotage och förföljelse.
  • e-mobbning: Precis som annan mobbning förutom att det sprids via olika elektroniska kanaler som sms, mail, mms. Det kan vara hot, skitsnack, rykten, blockeringar, att sprida kränkande bilder och videofilmer osv.


Mobbning är i grunden ett grupproblem som handlar om relationer mellan människor. När man hamnar i en grupp uppstår olika processer som bottnar i behoven att tillhöra och bli bekräftad. Det kan leda till osäkerhet, avundsjuka, konflikter mm. Mobbning uppstår vanligtvis i en grupp där man mår dåligt tillsammans t ex talar illa om varandra och säger negativa saker, där det är stökigt, det råder brist på tillit, där man försöker hävda sig osv. Några i gruppen har kanske privata problem som gör att de mår dåligt och låter det gå ut över någon annan. När det är dålig stämning i en grupp är det inte ovanligt att de negativa känslorna riktas mot någon som blir utsedd till syndabock. Då kan egentligen vem som helst bli utvald.

Vilka blir mobbare?
Det handlar ofta om personer som får mycket utrymme av gruppen att hävda sig och sina åsikter och som utnyttjar det till negativt ledarskap. Det bottnar vanligtvis i osäkerhet. Det är lätt att hamna i ett fack där alla förväntar sig att man ska bete sig på ett visst sätt. För en person som kränker kan det vara svårt att bryta beteendet eftersom alla "godkänner" och till och med uppmuntrar det genom att hänga på eller inte säga ifrån. Ofta är mobbaren ovetande om att de andra i gruppen tycker att beteendet är fel. Det är med andra ord inte bara den aktiva ledaren i en grupp som är ansvarig utan även de runtomkring som driver på och tillåter beteendet.

Inga kommentarer: