17 november 2011

drömma om goda kakor och pajer och ......


Så sugen på att baka, detta recept ska jag garanterat pröva, kanske till helgen. Ska även baka lussebullar och andra vanliga vaniljbullar med saffran. bäst att passa på när man har lust. Dagen har varit lugn och skön, el ja vad ska man säga, en vanlig dag. Men en envis huvudvärk har hängt mig i hasorna från morgonen så ett par snack med polaren Treo har det allt blivit idag, med varierat resultat. Min kära farbror kom förbi och mannen och sonen hjälptes åt att byta till vinterdäck, det är ett måste så här års. Snö både längtar jag till och inte, gillar inte kylan och blasket men inte heller allt det här gråa och ruggiga. Snön gör vintern vackrare liksom ;) Nä nu ska jag fortsätta att drömma om goda kakor och pajer och ......

CHOKLADCHEESCAKE PÅ COOKIEBOTTEN
Ger ca 8-10 bitar
Botten
250 g chocolate chip cookies
75 g rumsvarmt smör
Fyllning
200 g mörk choklad 8 ca 70 %)
1 burk kessela 10 % (250 g )
300 färskost av philadelphiatyp
2 ägg
1½ dl socker
Till servering:
Sylt och grädde
Gör så här:
1: Sätt ugnen på175 grader
2: Klä botten av en form med löstagbar kant, ca 22 i diametern, med bakplåtspapper. Smörj formens kanter.
3: Mixa kakorna till smulor i en matberedare. Tillsätt smöret och kör snabbt ihop till en deg. Tryck ut smulorna tunt i formen och ordentligt upp i kanterna. Låt stå kallt i kylen medans fyllningen görs.
4: Smält chokladen över vattenbad.
5: Vispa för hand ihop kesella, färskost, ägg och socker. Rör ner den smälta chokladen och fyll smeten i pajskalet.
6: Grädda mitt i ugnen ca 35 min. Servera pajen kall tillsammans med sylten och grädden.


Så lyckas du med din kladdkaka!

Vilken kladdkaka som är bäst kan vara ett hett diskussionsämne. Ska den vara "segt kladdig" eller mer, "kladdigt kladdig"? Ingredienser, gräddningstid och ugnstemperatur avgör hur din kladdkaka blir. Buffé har provlagat ett gäng varianter för att du lättare ska hitta fram till just din favoritkladdkaka.

Kladdig kladdkaka

Det räcker med få ingredienser för att resultatet ska bli riktigt kladdigt. Knepet är att röra ihop smeten fort för hand, med så få varv som möjligt. Tänk även på att låta det smälta smöret svalna något innan du tillsätter de övriga ingredienserna. Viktigt är också att hälla i vetemjölet allra sist, för att det inte ska blandas för mycket.

Seg kladdkaka

Sirapen gör kladdkakan extra seg och kompakt med en smak av kola. Efter gräddningen kan kakans yta bli ojämn och bubblig. Detta på grund av att sirapen under upphettning ”kokar upp” vid högre temperatur. Även lite olja i smeten påverkar segheten. Tänk dock på att använda en olja som inte ger bismak, tex. går matolja bra.

Hög kladdkaka

En klassisk kladdkaka blir oftast låg och platt. För den som vill ha lite högre kladdkaka är knepet att vispa äggvitor till hårt skum och försiktigt vända ner detta i smeten. Ett annat alternativ är att tillsätta 2 tsk bakpulver i standard-receptet (här påverkas mest kanterna, kladdkakans mitt sjunker ner efter gräddning)

Knäckig kladdkaka

Sockret avgör hur knäckig kladdkakans yta blir. Ju mer socker (vanligen 3 dl i standard recept) desto mer karamelisering, vilket ger en knaprigare yta. Kola kladdkaka Om du vill ha en extra touch av kolasmak i din kladdkaka kan du ersätta hälften av strösockret mot farinsocker eller muscovadosocker. Dessa ger en härlig kola- och lakrits smak.

Tips!

  • En kladdkaka bör gräddas i mitten eller längst ned i ugnen för att den inte ska bli för torr.
  • Normala tider och temperaturer är mellan 12-30 minuter respektive 175-150 grader.
  • Kladdkakan smakar oftast bäst dagen efter, då den har blivit fastare i konsistensen. Med andra ord, en perfekt efterrätt att förbereda dagen innan.
Kladdkaka är inte heller fel men lyckas sällan, kanske ska försöka mig på ett annat recept, börjar tröttna på en hård kakka istället för en kladdig ;)


Inga kommentarer: